Monday 24 March 2008

Resipi Silaj

Silaj merupakan bahan makanan ternakan yang terhasil melalui proses pemeraman foder basah atau bahan buangan pertanian yang disimpan di tempat simpanan yang kedap udara.

 

Bahan-bahan yang biasa disebut dalam pembuatan silaj ialah jagung, rumput-rumput seperti rumput gajah, rumput kuda, kulit koko, hampas tebu, pelepah kelapa sawit, jerami padi dan batang jagung.

 

Penggunaan silaj yang terhasil dikatakan mampu mengurangkan kos makanan ternakan. Ianya juga dapat menampung situasi kekurangan foder atau bahan makanan ternakan kerana silaj dapat disimpan lama tanpa mengurangkan mutu pemakanan tersebut.

 

Perinsip penting dalam pembuatan silaj ialah penyimpanan yang terhindar dari oksigen dan mengelakkan dari pereputan (decomposition) semasa penyimpanan.

 

Silaj dikatakan dapat bertahan lama selagi bekas pemeraman yang kedap udara tidak dibuka.

 

Di bawah ini Bro sertakan resipi SILAJ BATANG JAGUNG yang dipetik dari laman Jabatan Veterinar Negeri Perak:

 

 

- 100kg batang jagung segar dicincang

- Masukkan dan mampatkan ke dalam bekas simpanan kedap udara
- Siram bahan dengan larutan Garam (1kg), UREA (1/2 kg), Molases (1kg) dan Air (4 liter)

- Tutup rapat bekas simpanan (kedap rapat)

- Peram selama 21 hari

nota:

selepas proses pemeraman, warna silaj adalah hijau kekuningan & berbau wangi seperti bau cuka

 

 

Untuk cerita lebih lanjut tentang Silaj, sila ke laman Jabatan Veterinar Perak berikut:

 

http://www.jphpk.gov.my/Malay/Kadar/Agro_Silag.htm

 

 
 
 
Asas Perkambingan

1 comment:

kebenaran said...

Jamu psikologi kunjungi www.setansatan.blogspot.com jamu memang pahitalesse